BEhandelingen

Gaatjes (Cariës)

Cariës, ook wel gaatjes of tandbederf, is het meest voorkomende gebitsprobleem in de wereld. Tandplak is hiervan de grootste boosdoener. Om tand- of kiespijn te genezen en verder verderf te voorkomen, worden gaatjes door de tandarts gevuld.
Wanneer etensresten niet (goed genoeg) worden verwijderd, hopen tandplak en tandsteen zich op wat uiteindelijk kan leiden tot gaatjes. De bacteriën in je mond worden namelijk omgezet in zuur dat het tandglazuur aantast. In eerste instantie is het ontstaan hiervan pijnloos. In een gevorderd stadium, wanneer het gevoeligere tandbeen bereikt wordt, is pijn echter het bekendste symptoom. Als je gevoelige tanden hebt of denkt dat je een gaatje hebt, maak dan zo snel mogelijk een afspraak om verder tandbederf te voorkomen.

Wat kun je verwachten?

Wanneer je een gaatje hebt, kan de kies of tand gerestaureerd worden met een vulling. Als het nodig is verdooft de tandarts je van tevoren. Hier mag je ook altijd zelf om vragen als je dat fijn vindt. Tijdens de behandeling wordt eerst het aangetaste deel van de tand voorzichtig weggeboord. Daarna wordt de tand schoongemaakt en geëtst om het oppervlak ruwer te maken zodat de vulling beter hecht.

Vervolgens gebruikt de tandarts een speciale lijmlaag waarop de vulling wordt aangebracht. Dit gebeurt in lagen die tussendoor worden uitgehard met een blauwe lamp. Als laatst wordt de tand afgewerkt en gepolijst. De tandarts kan deze behandeling zelf uitvoeren, of je bij een klein gaatje doorsturen naar de mondhygiënist.

Soorten vullingen

Er kunnen verschillende materialen worden gebruikt voor vullingen. Tandkleurige of witte vullingen worden het meest gebruikt vanwege esthetische redenen. Deze zijn meestal gemaakt van composiet. De keuze hangt af van de plaats en zichtbaarheid van de vulling voor een duurzame behandeling.
← Terug naar Behandelingen

Tevreden klanten

Wat anderen zeggen

Veelgestelde vragen

  • Wat kan ik doen om gaatjes te voorkomen?

    Het is belangrijk om twee keer per dag je tanden te poetsen met fluoridetandpasta. Gebruik na het poetsen een tandenstoker, flosdraad of rager om te reinigen tussen je tanden. We raden ook aan een elektrische tandenborstel te gebruiken.

  • Doet het vullen van een gaatje pijn?

    We geven (als jij wil) een plaatselijke verdoving, zo voel je geen pijn tijdens de behandeling.

  • Hoe lang gaan vullingen mee?

    Vullingen kunnen jarenlang meegaan, maar het is wel belangrijk dat je jouw gebit goed verzorgt. De levensduur van een vulling is afhankelijk van diverse factoren, zoals mondhygiëne, eet- en drinkgewoonten en roken.

  • Waar moet ik na de behandeling rekening mee houden?

    Je mag direct na een behandeling weer eten en drinken, de vulling wordt namelijk uitgehard met een lamp. Na de behandeling kan de tand of kies wat gevoelig zijn als reactie op het boren, dit kan een paar dagen aanhouden.

  • Heb ik een vulling nodig?

    Om erachter te komen of je een vulling nodig hebt, moet de tandarts of mondhygiënist eerst vaststellen of je een gaatje hebt. Zie je een verkleuring op je tand of heb je last van gevoeligheid, kom dan langs voor een controle.

  • Wat is een inlay?

    In plaats van een amalgaamvulling of een witte vulling kan de tandarts de patiënt voorstellen een porseleinen of keramische inlay te maken. Een inlay of inlegvulling is een op maat gemaakte vulling van porselein of (edel)metaal.

  • Wanneer is een inlay nodig?

    Een inlay kan de tand of kies die beschadigd is door cariës herstellen. Hierdoor kan de behandeling met een kroon worden voorkomen.

     

Wij staan voor je klaar

Maak een afspraak

Met goede mondhygiëne kunnen vrijwel alle gebitsproblemen voorkomen worden, zoals ontstoken tandvlees of gaatjes. Maak snel een afspraak met een van onze tandartsen.